10 korzyści zdrowotnych truskawek

Truskawki są bogate w witaminę C, która jest rozpuszczalnym w wodzie składnikiem odżywczym. Zawierają również kwercetynę i inne fitochemikalia, takie jak kwas elagowy.

Niski indeks glikemiczny oznacza, że truskawki mogą pomóc diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi poprzez spowolnienie trawienia pokarmów bogatych w skrobię. Zawierają one również błonnik, który wspiera zdrowe bakterie jelitowe.

1. Wzmacnia układ odpornościowy

Porcja truskawek dostarcza dużo witaminy C (kwasu askorbinowego), która jest niezbędna do zmniejszenia stresu oksydacyjnego, który może prowadzić do chorób serca, raka i innych problemów zdrowotnych. Truskawki zawierają również potas, który pomaga kontrolować ciśnienie krwi.

Witamina C jest przeciwutleniaczem, który stymuluje fagocytozę, proces, w którym białe krwinki usuwają zainfekowane i nowotworowe komórki z tkanek. Witamina C wzmacnia również układ odpornościowy, zwiększając produkcję limfocytów t i b, które wytwarzają przeciwciała pomagające zwalczać infekcje.

Odżywianie truskawkami obejmuje fitoskładniki kwercetynę i antocyjaninę, które wydają się obniżać poziom cholesterolu poprzez hamowanie gromadzenia się trójglicerydów na ścianach naczyń krwionośnych. W niewielkim badaniu uczestnicy, którzy pili mieszankę truskawek i liofilizowanego proszku truskawkowego, doświadczyli obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego o 10%. Było to spowodowane zawartym w truskawkach rozpuszczalnym błonnikiem i witaminą C.

2. Zmniejsza stan zapalny

Spożywanie truskawek wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego w organizmie, który jest związany z chorobami serca i zapaleniem stawów. Dzieje się tak dzięki antocyjanom, kwasowi elagowemu i innym silnym związkom roślinnym występującym w truskawkach.

Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Clinical Nutrition and Risk Factor Modification Center w Toronto wykazało, że ludzie, którzy jedzą trzy czwarte filiżanki truskawek dziennie, doświadczają niższego poziomu białka C-reaktywnego, wskazującego na stan zapalny w organizmie.

Kolejną zaletą spożywania truskawek jest ich zdolność do zmniejszania wzdęć. Są one najlepszym źródłem błonnika, wody i potasu – składnika odżywczego, który pomaga przeciwdziałać wzdęciom wywołanym przez sód w diecie. (5). Zawierają również zwalczające ból fitochemikalia, w tym pelargonidynę i inne antocyjany. Te fitochemikalia pomagają rozluźnić naczynia krwionośne i obniżyć ciśnienie krwi. (6). (7). (8). (9). (10).

3. Wzmacnia zdrowie oczu

Odżywianie truskawkami obejmuje ważne przeciwutleniacze, witaminę C, witaminę A i błonnik. Ma również wysoki poziom flawonoidów i fenolowych fitochemikaliów, takich jak procyjanidyny, antocyjany i kwas elagowy. Te składniki odżywcze są silnymi naturalnymi przeciwutleniaczami, które mogą zwalczać uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki, zmniejszać stany zapalne i poprawiać funkcjonowanie układu odpornościowego.

Zalety truskawek obejmują zdolność do obniżania poziomu cholesterolu, zwłaszcza trójglicerydów. Badanie opublikowane w 2021 r. wykazało, że osoby, które codziennie piły sok truskawkowy, zauważyły znaczne obniżenie poziomu trójglicerydów, czyli tłuszczów, które mogą zatykać tętnice.

Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym truskawek jest potas, który może pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Potas pomaga kontrolować wysokie ciśnienie krwi, działając jako przeciwwaga dla negatywnych skutków sodu. Jest to również znany składnik odżywczy dla oczu, ponieważ wspomaga zdrowie komórek siatkówki. Uważa się również, że spowalnia rozwój zaćmy i związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej.

4. Pomaga w utracie wagi

Badania pokazują, że truskawki zawierają witaminę C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy i chroni organizm przed chorobami zapalnymi. Dostarczają również organizmowi manganu, potasu i kwasu foliowego. Truskawki mają mniej kalorii niż większość innych owoców i są niskocukrowe, co czyni je idealnym dodatkiem do diety odchudzającej.

Antocyjany zawarte w truskawkach mają właściwości prebiotyczne, które pobudzają wzrost zdrowych bakterii jelitowych. Pomaga to obniżyć poziom trójglicerydów i lipidów we krwi, o których wiadomo, że zwiększają ryzyko chorób serca.

Truskawki są naturalnie słodkie i mogą być spożywane jako deser alternatywny dla przetworzonego cukru lub dodawane do innych niskokalorycznych owoców i warzyw w celu przygotowania pożywnego smoothie. Są również doskonałym źródłem błonnika, który pomaga regulować pracę układu trawiennego i ułatwia wypróżnianie. Truskawki mają niski indeks glikemiczny i nie zawierają tłuszczu.

5. Zapobiega zaćmie

Jako naturalne źródło witaminy C, truskawki chronią oczy przed zaćmą i spowalniają zwyrodnienie plamki żółtej. Są również dobrym źródłem kwasu foliowego, który pomaga w produkcji nowych komórek i zmniejsza ryzyko chorób oczu.

Przeciwutleniacze zawarte w truskawkach mogą zwiększyć zdolność organizmu do zwalczania infekcji, przeciwdziałać stanom zapalnym i usuwać szkodliwe wolne rodniki. Jedna filiżanka truskawek zapewnia prawie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która jest naturalnym wzmacniaczem odporności i silnym, szybko działającym przeciwutleniaczem.

Jedzenie truskawek może korzystnie wpływać na zdrowie serca poprzez obniżenie poziomu trójglicerydów i poprawę funkcji naczyń krwionośnych, zgodnie z badaniem opublikowanym w 2021 r. w czasopiśmie Antioxidants. Jednym z głównych składników truskawek, który się do tego przyczynia, jest kwercetyna, która może pomóc w hamowaniu utleniania lipidów i tworzenia się płytki nazębnej w tętnicach. Może również pomóc w zapobieganiu zawałom serca i udarom mózgu poprzez zmniejszenie poziomu stanu zapalnego.

6. Pomaga w zapobieganiu chorobom oczu

Witamina C zawarta w truskawkach pomaga zapobiegać chorobom oczu, takim jak zaćma i związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej. Pomaga również wzmocnić naczynia włosowate w oczach, co poprawia widzenie. Kwas elagowy zawarty w truskawkach ma właściwości przeciwnowotworowe i może pomóc w walce z rakiem. Może również spowalniać starzenie się komórek.

Rozpuszczalny błonnik w truskawkach, pektyna, zmniejsza poziom białka C-reaktywnego w organizmie, które sygnalizuje obecność stanu zapalnego. Badanie wykazało, że ludzie, którzy jedzą dużo truskawek, mają niższy poziom tego białka niż ci, którzy jedzą ich niewiele. Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego organizm ludzki nie jest w stanie sam wyprodukować. Jest potrzebna do tworzenia kolagenu, związku, który utrzymuje elastyczność skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Wiadomo również, że obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.

7. Pomaga w niedoborze witaminy C

Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który działa jako jedna z pierwszych linii obrony organizmu, zmniejszając uszkodzenia wolnych rodników i stany zapalne, które mogą prowadzić do chorób przewlekłych. Pomaga również chronić przed niektórymi nowotworami i chorobami autoimmunologicznymi.

Niedawne badanie wykazało, że spożywanie truskawek lub proszku truskawkowego obniżyło poziom markerów stanu zapalnego związanych z ryzykiem kardiometabolicznym w ciągu zaledwie czterech tygodni. Właściwości przeciwzapalne owoców prawdopodobnie wynikają z zawartych w nich przeciwutleniaczy, w tym kwasu elagowego.

Jedna filiżanka truskawek zapewnia prawie 100 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Witamina ta pomaga zwiększyć odporność, szczególnie w okresie przeziębienia i grypy. Zmniejsza również ryzyko chorób serca poprzez obniżenie „złego” cholesterolu i ciśnienia krwi, zmniejszenie tworzenia się płytki nazębnej w tętnicach i poprawę funkcji płytek krwi. Może również pomóc w zapobieganiu zaćmie poprzez wzmocnienie białka w soczewkach naszych oczu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki z promieni słonecznych UV.

8. Pomaga w niedoborze witaminy A

Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, zapewniając ponad połowę dziennego zapotrzebowania w jednej filiżance. Ten wzmacniacz odporności jest również silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza stany zapalne i chroni przed niektórymi nowotworami.

Oprócz tego, że są owocami zdrowymi dla serca, truskawki są niskokaloryczne i dostarczają trzech gramów błonnika na porcję, co czyni je inteligentną opcją przekąski. Zawierają antocyjany, które są klasą naturalnych związków o właściwościach przeciwzapalnych.

Według badań opublikowanych w Journal of Nutritional Biochemistry, antocyjany znajdujące się w truskawkach mogą mieć właściwości prebiotyczne, które zwiększają wzrost korzystnych mikroorganizmów jelitowych. Dodanie truskawek do diety może poprawić ogólne zdrowie układu trawiennego i może pomóc szybciej poczuć się sytym.

9. Pomaga w niedoborze witaminy K

Truskawki są jednym z najlepszych przeciwutleniaczy i są niskokaloryczne. Są naturalnym źródłem witaminy C i powinny być podstawą w lodówce każdego smakosza, twierdzą zarejestrowani dietetycy.

Są również dobrym źródłem manganu, kwasu foliowego, potasu i witaminy K. Kwas foliowy jest niezbędny w czasie ciąży, ponieważ pomaga zapobiegać niektórym wadom wrodzonym, takim jak rozszczep kręgosłupa.

Kwercetyna znajdująca się w truskawkach pomaga zwalczać stres oksydacyjny i zmniejsza miażdżycę poprzez hamowanie tworzenia się płytki nazębnej w naczyniach krwionośnych. Wspomaga również naturalny mechanizm utrzymania porządku w organizmie, zapobiegając gromadzeniu się toksycznych białek, które prowadzą do zaburzeń mózgu, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona. (25)

10. Pomaga w niedoborze witaminy C

Truskawka zawiera duże ilości witaminy C, która pomaga zapobiegać stresowi oksydacyjnemu i zmniejsza ryzyko niektórych chorób. Wzmacnia również funkcje odpornościowe, promuje zdrową skórę i oczy, poprawia zdrowie mózgu oraz chroni przed dną moczanową i zapaleniem stawów.

Jedna filiżanka truskawek zapewnia prawie całą zalecaną dzienną ilość witaminy C, która jest niezbędna dla zdrowego wzrostu i funkcjonowania komórek. Jest to silny przeciwutleniacz, który pomaga organizmowi zwalczać uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki, „oddając” elektrony niestabilnym wolnym rodnikom, aby zapobiec uszkodzeniu komórek.

Badania wykazały, że spożywanie truskawek może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca poprzez zwiększenie liczby zdrowych czerwonych krwinek, hamowanie utleniania cholesterolu LDL, obniżenie poziomu trójglicerydów i obniżenie ciśnienia krwi. Truskawki zawierają również kwas foliowy, który jest ważny dla kobiet w ciąży. (24). Co więcej, jagody są naturalnym źródłem azotanów w diecie, które pomagają poprawić przepływ krwi przez naczynia krwionośne, zmniejszając w ten sposób ból w klatce piersiowej i inne objawy.