Przeciwutleniacze znajdujące się w oliwie z oliwek są doskonałym źródłem ochrony przed promieniami UV. Przeciwutleniacze nie tylko chronią skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, ale także wspomagają wzrost nowych komórek. W rezultacie oliwa z oliwek ma potencjał, aby skóra wyglądała młodziej i bardziej równomiernie, jednocześnie minimalizując pojawianie się drobnych linii i zmarszczek. To cudowny produkt dla tych, którzy chcą zachować zdrową skórę, jednocześnie oszczędzając pieniądze.
Wysokie stężenie polifenoli w oliwie z oliwek zapobiega utlenianiu komórek, które jest główną przyczyną chorób serca. Pomaga również obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Badania sugerują, że oliwa z oliwek może pomóc w zapobieganiu nowotworom i miażdżycy, dwóm głównym przyczynom śmierci. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne oliwa z oliwek jest szeroko stosowana w wielu produktach kosmetycznych, w tym w filtrach przeciwsłonecznych. Jest nawet używany w gotowaniu. Istnieje kilka innych korzyści zdrowotnych wynikających z oliwy z oliwek i warto się im przyjrzeć.
Pomimo tego, że oliwa z oliwek ma wiele zastosowań, niektórzy ludzie obawiają się nakładania jej na twarz. To świetna odżywka do włosów, ale nie zmieni Twojej skóry z dnia na dzień. Jeśli obawiasz się, że może powodować reakcje alergiczne, dla pewności wykonaj test płatkowy na niewielkim obszarze skóry. Jeśli nadal nie masz pewności, użyj produktu opracowanego specjalnie do pielęgnacji twarzy.
Inne korzyści zdrowotne oliwy z oliwek obejmują jej właściwości przeciwutleniające. U myszy hamuje wzrost guzów poprzez walkę z wolnymi rodnikami. Badania wykazały, że myszy karmione oliwą z oliwek miały niższy wskaźnik nowotworów niż myszy, które nie otrzymywały oliwy z oliwek. Wykazano również, że wysoka zawartość witaminy E w oleju ma korzystny wpływ na skórę. Zapobiega również przedwczesnemu starzeniu się. Jednak ważne jest, aby wybrać oliwę z oliwek w oparciu o jej zalety.
Oliwa z oliwek zawiera hydroksytyrozol, rodzaj polifenolu, który jest bogaty w oliwki. Jego dobroczynny wpływ na organizm człowieka dotyczy aktywacji systemu antyoksydacyjnego i wymiatania wolnych rodników. Istnieją inne korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania oliwy z oliwek, w tym zmniejszenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Możesz być mile zaskoczony! Jeśli nie jesteś przekonany, powinieneś zacząć spożywać oliwę już dziś!
Przeciwutleniacze obecne w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia zostały powiązane z zapobieganiem chorobie Alzheimera. Oliwa z oliwek może również pomóc w ochronie przed rakiem jelita grubego. Badania wykazały, że tłuszcze jednonienasycone mogą zmniejszać białko C-reaktywne (CRP), marker stanu zapalnego. Ponadto oliwa z oliwek może pomóc w utrzymaniu zdrowych funkcji naczyń krwionośnych w mózgu. Dodatkowo może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób zapalnych i promować zdrowie kości.
Badania wykazały, że oliwa z oliwek może wzmocnić układ odpornościowy. Zwiększając spożycie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, możemy zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Zawiera również wiele przeciwutleniaczy, które mogą zapobiegać uszkodzeniom komórek. Związki te mogą również obniżać ciśnienie krwi i zapobiegać miażdżycy. A w połączeniu z innymi przeciwutleniaczami korzyści płynące z oliwy z oliwek są prawie nieograniczone. A to tylko jeden rodzaj. Dlaczego więc powinniśmy zdawać sobie sprawę z zalet oliwy z oliwek?
Badania sugerują, że oliwa z oliwek zawiera polifenole, które mogą chronić przed chorobami serca. Oliwa z oliwek obniża również poziom cholesterolu we krwi i ogranicza ilość złego cholesterolu w organizmie. Może nawet zmniejszyć ryzyko raka piersi. Oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, o których wiadomo, że są dobre dla mózgu. Jeśli cierpisz na depresję, oliwa z oliwek to doskonały sposób na poprawę nastroju. Ma również właściwości antydepresyjne.