10 korzyści zdrowotnych z truskawek

Truskawki są pełne witamin, minerałów i innych składników odżywczych poprawiających zdrowie. Są bogate w witaminę C, potas, foliany i flawonoidy.

Mają również niski indeks glikemiczny (40) i są naturalnie bogate w błonnik, który pomaga regulować poziom cukru we krwi. Dzięki temu są świetną przekąską dla osób z cukrzycą.

1. Bogate w witaminę C

Znana ze swoich właściwości wzmacniających odporność, witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego Twój organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jest również silnym przeciwutleniaczem, który może zapobiec gromadzeniu się wolnych rodników i innych szkodliwych cząsteczek.

Pomarańcze i inne owoce cytrusowe są wysokim źródłem witaminy C, zwłaszcza świeżo wyciskane lub surowe soki z owoców cytrusowych. 8-uncjowa szklanka surowego soku pomarańczowego ma 125 miligramów witaminy C, podczas gdy pół filiżanki soku grejpfrutowego dostarcza 46 mg tego składnika odżywczego (patrz tabela 2).

Choć łatwo jest uzyskać odpowiednie ilości witaminy C z owoców cytrusowych i warzyw, gotowanie i długotrwałe przechowywanie może zmniejszyć zawartość witaminy. Szybkie metody podgrzewania i używanie jak najmniejszej ilości wody podczas gotowania mogą zachować witaminę C w żywności.

2. Bogate w potas

Zalety zdrowotne truskawki obejmują jej bogatą zawartość potasu, który, jak wykazano, pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Potas pomaga również regulować równowagę płynów w organizmie i zmniejsza obrzęki.

Ten składnik odżywczy może być prawdziwym game-changerem dla osób cierpiących na wysokie ciśnienie krwi, więc upewnij się, że otrzymujesz jego wystarczającą ilość w swojej diecie.

Jako bonus, błonnik tego owocu może pomóc spowolnić wchłanianie węglowodanów, co może pomóc w zapobieganiu dużym skokom poziomu cukru we krwi.

Polifenole znalezione w truskawkach mają również właściwości prebiotyczne, które mogą pomóc w zwiększeniu wzrostu korzystnych bakterii jelitowych. A jeśli jesteś w ciąży lub próbujesz począć, 21 mg folianów w truskawkach zapewni, że Twoje dziecko otrzyma cały kwas foliowy, którego potrzebuje do prawidłowego rozwoju.

3. Bogate w foliany

Uzyskanie wystarczającej ilości folianów w diecie jest niezbędne do utrzymania zdrowego serca i kości, zapobiegania wadom wrodzonym i zmniejszenia ryzyka niektórych rodzajów raka. Możesz go dostać naturalnie w ciemnozielonych warzywach liściastych, fasoli i grochu, orzechach i jajkach.

Folian jest również dostępny w żywności wzbogaconej i suplementach diety. Dorośli powinni uzyskać 400 mikrogramów dietetycznych ekwiwalentów folianów (DFE) dziennie, a kobiety w ciąży i kobiety karmiące potrzebują 600 mcg DFE a day.

Folian bierze udział w wielu ważnych reakcjach enzymatycznych, w tym syntezie DNA i tworzeniu czerwonych krwinek. Jest niezbędny do rozwoju płodu i jest szczególnie potrzebny w czasie ciąży, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej, takich jak rozszczep kręgosłupa. Pomaga również zapobiegać rozszczepowi podniebienia i rozszczepowi wargi. Dodatkowo kwas foliowy jest niezbędnym składnikiem witamin prenatalnych i może pomóc w zapobieganiu narodzinom wcześniaków oraz zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów nieprawidłowości serca u noworodków.

4. Bogaty w antyoksydanty

Jeśli kiedykolwiek odwiedziłeś lekarza lub dietetyka, musiałeś słyszeć o antyoksydantach i ich korzyściach. Są to substancje, które pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować stres oksydacyjny i prowadzić do chorób przewlekłych, takich jak rak, choroby serca i demencja.

Antyoksydanty to naturalne związki występujące w roślinach, które zmiatają wolne rodniki i neutralizują ich szkodliwe działanie na komórki i tkanki. Zwalczają również stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy.

Truskawki należą do najbogatszych źródeł antyoksydantów, zwłaszcza witaminy C. Są również dobrym źródłem folianów, które są potrzebne w ciąży i mogą obniżać ryzyko wad wrodzonych u noworodków.

5. Bogate w błonnik

Truskawki są dobrym źródłem błonnika i pomagają utrzymać zdrowy układ pokarmowy. Mają również niski indeks glikemiczny, więc mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą, aby kontrolować poziom cukru we krwi.

Są również niskokaloryczne i stanowią dobrą przekąskę, która pomoże Ci kontrolować wagę. Są świetnym sposobem na kontrolowanie zachcianek, gdy jesteś na planie odchudzania, ponieważ mają dużo błonnika, więc poczujesz się pełny po ich zjedzeniu.

Są również świetnym źródłem przeciwutleniaczy, w tym antocyjanów i elagitannin. Uważa się, że te przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko wystąpienia u Ciebie takich chorób jak choroby serca, rak i otyłość. Wykazano, że zapobiegają one zespołowi nieszczelnego jelita i innym problemom żołądkowo-jelitowym. Są również dobrym źródłem witaminy C, która pomaga wspierać Twój układ odpornościowy i zwalczać infekcje.

6. Bogate w mangan

Truskawka jest świetnym źródłem manganu, którego Twój organizm potrzebuje w niewielkich ilościach, aby wspierać normalne funkcjonowanie mózgu i nerwów. Pomaga również w tworzeniu silnych kości i tkanek łącznych, zdrowego krzepnięcia krwi i produkcji reprodukcyjnych hormonów płciowych.

Możesz uzyskać większość swojej dziennej dawki tego niezbędnego minerału, jedząc różne pokarmy, które zawierają mangan, zwłaszcza nasiona i pełne ziarna. Znajduje się on również w mniejszych ilościach w roślinach strączkowych, orzechach i zielonych warzywach liściastych.

Spożywanie pokarmów bogatych w mangan pomaga utrzymać organizm wolny od nowotworów i innych chorób, w tym cukrzycy, chorób serca i Alzheimera. Jest również kluczowym składnikiem enzymu antyoksydacyjnego dysmutazy ponadtlenkowej, który pomaga chronić przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Pomaga również organizmowi tworzyć enzymy trawienne, które rozkładają żywność na użyteczne składniki odżywcze i energię.

7. bogata w miedź

Truskawka jest doskonałym źródłem miedzi, przy czym filiżanka pokrojonych truskawek zapewnia około 30 procent dziennego zapotrzebowania na miedź. Ten śladowy minerał jest niezbędny dla zdrowego układu nerwowego, funkcji mózgu i krzepnięcia krwi.

Truskawki zawierają również 21 mg folianu, który jest witaminą B, która jest zalecana dla kobiet w ciąży i może zapobiegać niektórym wadom wrodzonym. Witamina ta jest również dobra dla zdrowia serca kobiet i ma właściwości przeciwzapalne.

Młode blaszki liściowe początkowo rozwijają jednolity jasnozielony kolor. Jak dojrzewają, obszary międzywektorowe stają się bardzo jasnozielone, a żyły pozostają zielone. Przy poważnych niedoborach obszary międzypęcherzykowe i żyłki wybielają się, tworząc szeroką zieloną granicę na marginesie liścia.

8. Bogata w witaminę A

Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która odgrywa kluczową rolę w wielu funkcjach organizmu, w tym w utrzymaniu normalnego wzroku i zdrowia skóry. Jest również niezbędna dla zdrowej reprodukcji i rozwoju zarodka lub płodu.

Łatwo jest uzyskać wystarczającą ilość tego istotnego składnika odżywczego poprzez spożywanie całych pokarmów bogatych w prowitaminę A lub beta-karoten, który jest najbardziej aktywną formą witaminy A występującą w naturze. Ten składnik odżywczy jest powszechnie dostępny w suplementach, ale najlepsze jego źródła pochodzą z dietetycznych źródeł, takich jak zielone warzywa liściaste, marchew i słodka papryka.

Truskawki zawierają również pięć z witamin B-complex, które są niezbędne do zdrowej produkcji energii, skóry i funkcji nerwowych oraz tworzenia czerwonych krwinek. Należą do nich tiamina, ryboflawina i niacyna, wraz z witaminą B-6 i folianem.

9. Bogata w witaminę E

Truskawka jest bogatym źródłem witaminy E, która jest antyoksydantem zmniejszającym stres oksydacyjny i utrzymującym sprawnie działający układ odpornościowy. Pomaga również zapobiegać chorobom przewlekłym i wspiera zdrowie oczu, funkcjonowanie mózgu i ekspresję genów.

Zawiera również potas, który może pomóc kontrolować ciśnienie krwi i wspierać zdrowie serca. Dodatkowo truskawka jest bogatym źródłem antocyjanów i kwercetyny.

Witamina E jest uważana za zdrowy tłuszcz, ponieważ jest naturalną formą witaminy A i jest niezbędna dla zdolności organizmu do wchłaniania innych składników odżywczych, takich jak wapń i żelazo. Można ją znaleźć w żywności takiej jak orzechy, nasiona i awokado.

10. Bogate w wapń

Truskawki są dobrym źródłem wapnia, który jest niezbędny dla zdrowych zębów i kości. Są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który może pomóc utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i zapobiec zaparciom i zapaleniu uchyłków.

Zawierają polifenole, które są związkami roślinnymi, które wykazały potencjał ochrony przed nowotworami i cukrzycą. W szczególności, kwas elagowy i elagitanniny wydają się spowalniać wzrost niektórych rodzajów guzów w badaniach na zwierzętach.

Mają również korzyści z utrzymywania silnego serca i naczyń krwionośnych, co pomaga w obniżaniu cholesterolu i zapobieganiu chorobom serca. Azotany w truskawkach stymulują również tlenek azotu, który może zwiększyć przepływ krwi do serca.

.